Rally

Rally är en mycket populär bilsport. Här kör man inte på någon bana i den bemärkelsen utan det handlar snarare om att man ska ta sig från en plats till en annan så snabbt som möjligt. Ibland går turen på vanliga vägar, ibland på grusvägar och ibland har speciella vägar ställts i ordning för att den vanliga trafiken inte ska störas. Ofta består ett rally av flera olika sträckor och tiderna läggs sedan ihop. Den förare som lyckats komma i mål på alla sträckor och har kortast tid kommer att vara den som vinner hela tävlingen. Den som leder tävlingen kör först på nästa sträcka och det kan betyda att ledarbilen alltid skiftar i en tävling. När det gäller rally ordnas också mästerskap och för att kunna ta hem vinsten där måste man samla ihop tillräckligt med poäng under resten av säsongen.

Rallycross

Rallycross är lite likt rally. Man kör med standardbilar precis som i rally, men man kör på en bana. Varje år förekommer tävlingar i rallycross både utomlands och i Sverige. En av de banor som ordnar rallycross i Sverige är Mantorp och tävlingarna brukar vara mycket uppskattade.

Många tror att rallycross är som att köra bil på en landsväg men så är det inte. Här är förhållandena mycket tuffare. Bilarna varvas upp och hastigheten är hög. Dessutom är det mer regel än undantag att det blir en del plåtskador på bilarna under varje år. Man kan inte heller undgå däckslitage och andra reparationer som krävs efter varje tävling.