Kostnader som förknippas med bilägande

Att äga en bil är för många en dröm, för andra en nödvändighet. Den kan behövas för att man ska kunna ta sig hem, till arbetet eller någon annanstans. Men man kan inte bortse från att det trots allt kostar en del pengar att ha bil. Men vad är det som kostar?

Bränsle

När bilen används behövs alltid någon form av bränsle. I dag använder de allra flesta bilar bensin, diesel eller el. De har alla en sak gemensamt och det är att de kostar en hel del. Under de senaste veckorna har bensin- och dieselpriser höjts extremt och det ställer till stora problem.

Försäkring

En annan sak som kostar pengar är bilförsäkring. Alla bilar som är påställda eller som används på vägen ska minst ha en betald trafikförsäkring. Den kostar ofta ett par hundra kronor i månaden. Man bör dock vara medveten om att en trafikförsäkring inte gör att man får ersättning vid karosskador eller krockar. Man kan inte få pengar att köpa en ny bil för om man hamnar i diket. Det krävs en helförsäkring för att få ett fullgott skydd.

Skatt

Bilskatt ska också betalas varje år om man vill bruka bilen. Om man har en reservdelsbil som bara står behöver skatten inte betalas men om bilen ska färdas på vägen ska skatten vara betalad. Hur stort belopp skatten är på kan variera men det rör sig i alla fall om ett par tusenlappar varje år. Om man har en bil med hög bilskatt kan betalningen ofta delas upp på tre betalningstillfällen.

Reparationer

Reparationer är även det en sak som man måste vara beredd att avsätta en del pengar till. Det kan antingen handla om att man behöver lämna in bilen på service, eller om att den helt enkelt behöver repareras. Om man behöver bilen i sin vardag är det viktigt att man ser till att den är i ordning. Då kanske man inte har något val när den börjar låta konstigt eller om avgasröret hänger löst. Om man kan reparera bilen själv löser det sig förstås lite billigare, men många gånger måste den lämnas in och det kan kosta en hel del. I många fall kan man betala på faktura eller genom en avbetalningsplan som görs upp. Det kan vara en stor lättnad.