Formel 1

En annan bilsport som likt dragracing kostar en hel del pengar är Formel 1 som körs på bana. En tävling går till som så att bilarna åker flera varv runt en asfaltsbelagd bana i mycket hög hastighet. Antalet varv som körs är ofta mer än 40-50 stycken. Men vad är det egentligen som kostar så mycket?

Inköp av bil

Det är inte speciellt billigt att köpa in en bil som kan användas för formel 1. De kostar ofta uppåt miljonen. Det beror på att bilarna är specialtillverkade både vad gäller material, motor, ledningar med mera. Bilarna får inte vara för tunga, då kommer de inte upp i rätt hastighet. En tung bil har inte heller samma förutsättningar att vinna som en lätt sådan.

Reparationer och däck

Med tanke på att bilarna körs flera varv i hög fart, i höga temperaturer kan man inte bortse från att alla bilens delar slits. Det förekommer också en hel del upp- och nedväxlingar vilket också sliter på bilen. Det blir med andra ord en hel del reparationer som ska göras och reservdelarna kostar pengar. Under en tävlingsdag måste också bilens däck bytas ut flera gånger. Ofta efter bara ett par varv och man bör räkna med att däcken kostar någon tusenlapp styck, om inte mer. När man kör Formel 1 bör man dessutom se till att ha ett bra team i depån. Bara teamet kostar flera tusen kronor per dag.

Börja med formel 1

Det är inte helt enkelt att bara börja med Formel 1. Det finns oftast inte någon som vill låna ut bilar bara sådär. Man kan ha möjlighet att provköra en Formel 1 bil då och då, men någon riktig tävling blir det inte. Det krävs en hel del av en förare och denne måste kunna kontrollera bilen även i extremt hög hastighet. De allra flesta som vill köra fort börjar med sporten karting och sedan går man helt enkelt vidare därifrån. Då lär man sig att hantera en bil på en bana och en professionell kart kan nå höga hastigheter. Om man kört kart har man också lättare för att klara alla de prov som man som Formel 1 förare ställs inför när det är dags att komma in på de större banorna.