Att övningsköra

Det är många som känner sig otrygga bakom ratten. Anledningen kan variera från stress kring att köra längs andra bilar, till en fobi för ansvaret som krävs när man kör bil. Känner du dig personligen in i detta? Du kanske inte har skaffat körkortet än, trots att du numera är över 18 år, men du behöver inte tappa hoppet än. Vill du känna dig bekväm bakom ratten, så gäller det bara att övningsköra tills det sitter. Men hur lär du dig köra på rätt sätt?

Övningskör med någon du litar på

Om du känner någon som är en erfaren förare och som du litar på, kan du be dem agera som din handledare. Med en personlig handledare kan du övningsköra ofta, och helt gratis, utöver bensinkostnader förstås. Det är enbart genom regelbunden övning som du kan förbättra din skicklighet som förare och eventuellt känna dig trygg när du kör bil. Din framtida handledare måste ha fyllt 24 år och haft körkort i fem av de senaste tio åren. Utöver det måste ni tillsammans gå en Handledarutbildning, där ni bl.a. får lära er om riskerna som dyker upp när man kör bil. Genom att övningsköra med en privat handledare sparar du en hel del pengar, samtidigt som du får tillgång till regelbunden övningskörning samt en erfaren förares kunskap. Perfekt för dig som känner dig otrygg bakom ratten!

Övningskör hos en trafikskola

Känner du inte någon som du tror kan lära dig på rätt sätt, så är det bäst att kontakta professionella experter som kan det där med att köra bil. Hos en trafikskola kan du bli upplärd av erfarna lärare som lär dig från grunden uppåt. Det kan bli en aning dyrt ifall du vill övningsköra ofta, men det är absolut värt det, och rentav en garanti att du i efterhand klarar din uppkörning.

Glöm inte teorin!

Det är viktigt att du inte ser teoriprovet som en eftertanke, eftersom det då är lätt hänt att du kuggar provet. Under den period du övningskör är det viktigt att du läser teorin parallellt. Att läsa till teoriprovet kommer att ge dig självförtroende medan du kör, och göra dig till en bättre förare generellt.

Lycka till!