När bilen går sönder

En sak som alla bilägare fruktar är den dag då bilen går sönder. Det kan handla om att bilen helt enkelt inte vill starta, man kan hamna i diket eller så råkar man köra i ett hål så att det blir punktering. En trasig bil kan ofta innebära en relativt stor kostnad och just reparationen är inte alltid så lätt att genomföra. Men vad ska man göra när bilen går sönder?

Vad kan vara fel?

Det allra första man kan behöva undersöka är vad det egentligen är som är fel på bilen. Man kanske med en gång kan upptäcka ett relativt enkelt åtgärdat fel. Innan man har undersökt bilen bör man inte drabbas av panik utan det är bättre att ta det lugnt. Kanske är det bara en pinne som har fastnat i hjulhuset eller under bilen? En lampa kanske har slocknat eller så har man glömt att skruva åt hjulbultarna.

Bilens placering

Om bilen plötsligt går sönder är det viktigt att se över hur man står. Kanske kan man köra till närmaste parkeringsficka eller avtagsväg? Kan man knuffa bilen en bit? Om det inte går bör man se till att lämna bilen och placera sig på en säker plats, gärna utanför vägräcket om sådant finns. Det gäller också att man sätter ut varningstriangel en bit bort så att andra trafikanter inte kör in i bilen. Det är också bra att ringa Sveriges Radio så att de kan gå ut med ett trafikmeddelande.

Få tag i hjälp

Det allra bästa är att ringa efter bärgningsbilen. Om man har väghjälp i sin försäkring kan man ofta bli bärgad en eller två gånger per år utan att det kostar något.