Krav på transportfordon

Ett transportfordon kan benämnas som en bil men som har fler nyttofunktioner än att bara ta dig från punkt A till punkt B. Det kan till exempel röra sig om en enklare skåpbil för att göra vardagen enklare för en hantverkare som behöver ta med sig utrustning och redskap under arbetsdagen. Men det kan även handla om en kombibil, lastbil eller en pickup. Du kanske tycker att ett transportfordon skulle kunna vara vilken bil som helst eftersom den är till för att transportera människor eller last, men just den här beteckningen rör sig om fordon som främst används i yrket.

Vad krävs av ett transportfordon?

När det har gjorts tester med transportfordon som skåpbilar, kombivagnar och pickuper, har ofta säkerhetskraven brustit. Dels har det kommit fram att de som kör fordonen inte har utrustat dem med en tillräcklig säkerhetsutrustning, och dels är de rena dödsfällorna under en eventuell krock. Det ställs således höga krav på transportfordon som man kanske inte riktigt hade väntat sig.

Detta har speciellt visat sig då många hantverkare kör just med denna typ av bilar i jobbet. Och eftersom många av dessa yrkesmän ska till olika platser för att fixa och dona, så har man sett att de också ofta kör fortare för att komma i tid. Det saknas till exempel antisladdsystem, tillräckligt med lysen, krockkuddar, autobroms med mera. Dessa och mer därtill ska ingå när man köper ett transportfordon, men ofta gör de inte det. Då får man köpa till. På Transportstyling hittar du allt du kan tänkas behöva till din Subaru eller annat fordon, både när det gäller styling och säkerhetstillbehör. Betala hellre lite extra och få en säker yrkesbil, än att hamna i kläm med rättvisan ute på vägarna eller rent av råka ut för en krock.

Inred ditt yrkesfordon efter behov

Om du har köpt ett någorlunda billigt yrkesfordon och behöver köpa till saker, kan du även passa på att inreda det efter dina behov. Idag finns förträffliga och anpassade bilinredningar som är klippt och skurna för ett transportfordon. Det kan vara extra bra att tänka på förvaringsmöjligheter och bilklädsel eftersom du med säkerhet kommer att bära med dig vassa redskap och farlig utrustning som inte kan ligga slängd hur som helst i bilen. Om du har en inredning som anpassas efter yrket du ha, blir det också en säkrare körning. Dessutom går allt snabbare att plocka in och ut när du har bråttom. Många bilmärken erbjuder olika typer av inredningar redan vid köpet.

Inbrottssäkerhet

Allt fler inbrott sker i skåpbilar och yrkesfordon. Därför har nya tekniker utvecklats som ska hålla tjuvarna borta – så är det i alla fall tänkt. Se till att skaffa bra låslösningar i rejäla konstruktioner, smarta larm och system som förvarar lasten tryggt.