Folkrace

Folkrace är en bilsport som framför allt körs i Sverige. Den är relativt billig att hålla på med och det var också tanken från början. Men vad går det egentligen ut på?

Gamla bilar återanvänds

Folkrace körs på en bana som kan vara lerig, full med hål, eller torr och dammig. Det handlar om att köra flera varv och att vinna genom att komma först i mål. Alla förare kör i gamla bilar som inte längre fungerar på vanliga vägar och bilarna byggs sedan om, målas med mera. Bilarna får ofta ganska extrema färger som sällan ses på vanliga bilar.

När det gäller folkrace måste bilarna inte vara i bästa skick men de ska trots allt vara säkra att köra. Inför varje tävling besiktigas bilarna av någon från svensk bilsport eller en banansvarig. Denne ser bland annat till att det inte finns allt för många vassa kanter som kan orsaka skador vid en krock.

Bilarna säljs

Efter varje tävling säljs alla bilar. Det finns dock ett undantag och det är de absoluta nybörjarnas bilar. De bilar som säljs kostar alltid 6500 kronor att köpa. Det spelar ingen roll om föraren har lagt 25 000 kronor på bilen, de pengarna kommer denne inte att få tillbaka. Undantaget är om bilen säljs utanför tävling.

En försäljning går till som så att alla som är intresserade av att köpa en bil lägger ett bud på 6500 kronor. Ansvariga för tävlingen kommer sedan att lotta bland alla som har lagt bud och den som vinner lottningen får köpa bilen.

Efter att bilen har sålts får den tidigare ägaren plocka ut viss personlig utrustning. Det kan handla om ratt, säte, bälte och utrustning för brandskydd.

Få tag i bilar

Ibland är det inte helt lätt att få tag i bilar till folkrace. Man vill gärna inte lägga ut allt för mycket pengar på bilen eftersom att den sedan ska säljas. Samtidigt måste den vara körbar, ha en motor och inte vara allt för trasig. En något krockad bil med bucklor går dock bra. Det bästa är att hålla utkik på olika marknader online. Många köper också sina första bilar på folkrace-tävlingar. De lägger helt enkelt bud på olika bilar och med lite tur kan de få med sig en sådan hem. Det kan ofta vara ett bra sätt att få tag i en eller flera bilar på. Sedan behöver man bara komplettera med egen utrustning till bilen inför loppen.