Allt du behöver veta om bilförsäkringar

Har du tänkt köpa en bil? Eller du kanske precis köpt en? Då är det viktigt att du även har skaffat dig en bilförsäkring. Det är väldigt viktigt att du väljer rätt försäkring för just dig och ditt fordon. Därför bör du börja med att göra research. Ta reda på vad som ingår i den olika försäkringarna och jämför sedan för att hitta den bästa för dig.

Vad ingår i bilförsäkringarna?

Ett tips på vad du ska göra när du väljer bilförsäkring är att utgå från din bils skick. Ifall du köpt en begagnad bil behöver du kanske inte välja en av de heltäckande bilförsäkringarna som finns. Om du köpt en fabriksny bil däremot kan det vara bäst med en bilförsäkring som täcker det allra mesta. Här nedan kommer lite kort om vad de olika försäkringarna täcker.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är något alla motordrivna fordon behöver. Denna försäkring är det absoluta minimum. Det är en obligatorisk försäkring helt enkelt. Trafikförsäkringen kan ge dig ersättning vid eventuella skador som sker just i trafiken. Till exempel alla personer som sitter i fordonet under olyckan kan få ersättning för personskada, både föraren och passagerare. Dock får du inte ersättning för skador som uppkommer på ditt fordon. Försäkringen täcker heller inte brand, stöld eller skadegörelse.

Halvförsäkring

Det finns olika försäkringsbolag vilket betyder att bilförsäkringarna kan variera lite. En halvförsäkring innebär lite mer skydd jämfört med trafikförsäkringen. Den täcker oftast inbrott, stöld, glasskador, bärgning, assistans, krisskydd, rättsskydd och ibland även motorproblem samt elektronikproblem, men dessa beror på hur gammal din bil är eller hur många mil den gått. Halvförsäkringen skyddar även mot brand och allrisk. Det rekommenderas att du lär dig vad alla dessa delar betyder innan du tecknar en halvförsäkring.

Helförsäkring

En helförsäkring skyddar, som namnet antyder, mot det allra mesta. I denna försäkringen ingår ett vagnskadeskydd, vilket innebär yttre skador som kan uppstå i olyckssituationer, även om det var du själv som var bidragande till den skadan. Skulle du köpa en sprillans ny bil här i Sverige brukar det ingår en vagnskadegaranti som är giltig i tre år. Därför brukar det räcka med en halvförsäkring när du köper en ny bil. Därefter kan du då uppgradera till helförsäkring istället.

Utökad försäkring

Vissa försäkringsbolag erbjuder dessutom tilläggstjänster på alla försäkringar. Det kan innebära extra assistans, hyrbilsersättning eller självriskrabatter. Ta reda på vilka tilläggstjänster som finns och se ifall du vill ha/behöver något av detta innan du tecknar din försäkring.

Veteranbil

Skulle du äga en äldre veteranbil som du behöver försäkra kan det finnas specialförsäkringar. Försäkringsbolagen kan vilja göra en bedömning av bilen för att lättare kunna bestämma försäkringsvillkoren

Oförsäkrad

Skulle du köra med en oförsäkrad bil, alltså utan någon trafikförsäkring, kommer du bli rapporterad samt behöva betala en rätt dyr avgift. För att undvika detta är det därför viktigt att du försäkrar bilen innan du beger dig ut i trafiken.