Det är roligt att köra bil och det är ännu roligare att också äga en egen bil. Men först måste man ta körkortet förstås. Då är det bra att fundera på om man vill ta körkortet på en bilskola där man övningskör med jämna intervall eller om man vill gå en intensivkurs.
Förr fanns det inte så många intensivkurser som det gör nu. Många bilskolor runt om i landet har förstått att det är passande för många att studera intensivt och få körkortet i handen inom några få veckor. Själva kurserna brukar vara i två veckor. Då övningskör man varje dag och läser också teori varje dag. Alternativet är att plugga och övningsköra någon gång varje vecka under en längre tid i stället. Det passar för många att göra så.
När man väl fått körkortet i handen kan det vara dags att köpa första egna bilen. Då är det naturligt att först leta bland begagnade bilar efter sin favoritbil. Den finaste bilen behöver inte vara bäst. Variationerna är många just bland begagnade bilar. Vissa bilar har bytt ägare många gånger och kanske inte blivit så omskötta och vårdade som när bilen bara haft en ägare. De flesta bilköpare föredrar att köpa en bil som haft så få ägare som möjligt.
Något att fundera på innan bilköpet är om en automat- eller manuellt växlad bil är bästa valet. Kör man mycket i hårt trafikerad stadstrafik så är det många som föredrar automatväxlad för att det känns bekvämt att bilen växlar själv. Men om har man som förare den minsta dragning till tävlingskörning och tycker sig vara ett tävlingsförarämne så ska man givetvis ha en manuellt växlad bil. Det är i så fall mycket roligare att påverka bilresans bekvämlighet genom att växla manuellt.
Som ung bilförare med färskt körkort och en egen bil kan det vara klokt att faktiskt vara ute och köra lite extra på halkbana eller där det går att öva sig utan att vara en trafikfara. Att vara duktig på att klara svåra väglag är en livräddande färdighet. Att hantera olika väglag, särskilt vintertid, kräver både skicklighet och omdöme. Väl värt att träna upp.