Att ta körkort

Om man vill köra bil krävs det att man har ett körkort. För att ta körkortet finns det en hel del saker man måste ha koll på. För det första ska man läsa en hel del teori, och sedan ska man också behärska bilen.

Köra privat

Om man känner någon som har haft körkort i minst fem av de senaste tio åren, och denne är minst 24 år gammal kan man ansöka om körkortstillstånd och övningsköra en hel del privat. Det kan man spara en hel del pengar på. Man måste dock se till att både läraren och den som ska lära sig köra går handledarkursen. Om så inte sker blir övningskörningen olaglig. Man måste också ha en skylt på bilen som talar om att övningskörning pågår.

Körskola

Om man inte har möjlighet att köra med någon privat är körskola ett alternativ. Då får man chans att köra tillsammans med en riktig trafiklärare och få tips under körningen. Ofta kan man också delta i olika teorilektioner med mera. När det gäller riskettan och halkbanan görs de i stort sett alltid i samarbete med en trafikskola men man kan också boka dem som enskild om man inte har skrivit in sig.

Proven

Innan man får sitt körkort ska man genomföra två prov med godkänt resultat. Det är en teoretisk del som utförs vid en dator. Man måste ha ett visst antal rätt för att bli godkänd. Om man misslyckas får man göra om provet. Man ska också göra en uppkörning och även den ska bli godkänd. Man får göra om proven och ett godkänt prov är giltigt i två månader från det att man gjort provet.